Zgodovina kluba

Leta1971 je bil na pobudo takratne mladine ustanovljen Nogometni klub Kresnice z željo ukvarjati s športom, tekmovati in nastopati po vzoru večjih krajev tudi izven  domačega kraja.

Po ustanovitvi in vseh formalnostih se je ugotovilo, da klub po želji tekmovanju potrebuje igrišče in pričelo z  akcijo izgradnje objekta. Takratno vodstvo Krajevne skupnosti na čelu s pokojnim Francem Vidicem je prisluhnilo ideji mladine in skupaj z IAK Kresnice, ki jo je vodil Ivo Kramžar kupilo zemljišče in že leta 1973 so se odigrale prve tekme.

Ob ugotovitvi, da za nastopanje v tekmovanju potrebujejo  tudi  garderobe s sanitarijami se je porodila ideja za postavitev novega objekta, ki bo zadostil vsem kriterijem tekmovanja. V vsej zagnanosti nogometašev se je objekt razširil in nastala je večnamenska dvorana in kasneje imenovana Športna dvorana Kresnice. Otvoritev objekta je bil leta 1983.Nogometaši so tekmovali od leta 1971 do danes s svojimi selekcijami v Ljubljanski nogometni podzvezi (do leta 1977), Zasavski nogometni zvezi (1978 do 1987) in sedaj v Medobčinski nogometni zvezi Ljubljana (od 1988 do danes).

Vse bolj zahtevno tekmovanje nogometašev je narekovalo ureditev celotna nogometnega igrišča. Ko sej članska ekipa leta 1998 uvrstila v višji nivo tekmovanja 3. državno ligo se je pristopilo po celotni ureditvi nogometnega igrišča. Članska ekipa je v 3. SNL tekmovala vse do leta 2002 pod imenom sponzorja NK Cockta Kresnice. To ime je zadržala še danes. Zaradi vse večje zahteve po kvaliteti igralne površine se je leta 2007 pristopilo k sanaciji obstoječega igrišča. Najbolj zahteven del je bila izgradnja odvodnjavanje iz zgraditev kanalov za odvod vode. Izgradnjo sanacije je financirala Fundacija za šport Republike Slovenije in delno tudi občina Litija. Sam objekt še ni popoln, čeprav je eden lepših v naši regiji, manjkajo tribune za gledalce in ostali prostori.

Nogometni klub Kresnice je v svojem kraju nosilec športne dejavnosti, kraj druženja krajanov in organizator športnih prireditev. Klub je tudi kraj za vzgajanje mladih športnikov. V klubu se lahko pohvalimo z vzgojo športnikov in v 45. letih obstoja je iz kluba izšlo več vrhunskih športnikov. Če samo omenimo je že leta 1976 prestopil v takratno jugoslovansko 2. ligo Mercator pokojni Ivan Zajc profesor telesne vzgoje. Bil je tudi vrsto leta trener članske ekipe. Naslednji, ki je pristopil v višji nivo tekmovanja je bil Franc Vidic – Aco, za njim pa Stane Pepelnak, ki igral pri Olimpiji, znan pa tudi po tem, da zabil prvi gol v medsebojnem obračunu z NK Mariborom v samostojni Sloveniji leta 1991, kasneje je branil vrste ljubljanskega Slovana. V novejšem času zasledimo, da so pri Nogometni zvezi Sloveniji registrirani in nominirani za reprezentance pri mlajših dečkih Jan Rovšek, pri kadetih Adam Jakupovič in pri članih najbolj poznan Grega Bajde, ki igra za Maribor in tudi slovenski reprezentant. Vse kakor je to spodbudno za majhen kraj, da je vzgojil toliko dobrih nogometašev.

Iz vsega navedenega se kaže, da je potrebno lokalno društva ali klube podpirati ne glede na finančne težave, saj medsebojno tekmovanje, daje rezultate vzgaja nove športnike, mlade pa vključuje v delovanje kluba in jih ne prepušča cesti.

Po 45 letih delovanja želimo, da se klub razvija, da je nosilec športne dejavnosti in da privabi čimveč mladih, ki bodo nadalje nosili razvoj kluba. Vsem tistim, ki razmišljajo drugače in jim razvoj kluba ni všeč, da se vključijo in prispevajo svoj delež k krepitvi kluba.